Tips till Pergolan

Våren är påkommande. Inte så långt kvar nu. Tänker passa på att skriva om vår pergola och tips som är bra att ha med sig om du tänkt slå till och bygga en pergola.

Bygglov behövs vanligtvis inte men det finns bestämmelser över hur nära grannens tomtgräns du får bygga. I vissa kommuner kan du även behöva göra en bygganmälan, beroende på hur du tänkt konstruktionen. Bra att checka med din kommun om vad som gäller.

Placeringen valde vi den plats vi gillar mest att sitta ner och njuta. Vid havet. Men det kan vara den plats du njuter av mest och som behöver lite skugga.

Golvet i pergolan blev gjort av sten då vi också ville ha en öppenspis att elda i på kvällarna. På så vis finns det ingen risk att något golv tar eld.

Vinden behövde vi ta i beaktande. Det blåser nordanvind vid havet som kan bli besvärlig. Vår grund är gjuten mot vinden och även glasrutor är infällda för att skydda mot vinden lite.

Växterna som skyddar mot solen behöver väljas ut. Vi valde en klematis vid namn ”summersnow”. Den växer upp snabbt varje år och täcker taket riktigt bra. Blommar med små vita blommor på hösten. Plantera den med roten lite i skugga så trivs den bra.

Till ”spaljén” ville vi ha något som blommar på sommaren, så dit valde vi också klematis men helt vanlig med vackra knallrosa blommor.

Hoppas jag kunde ge lite tips om det är en pergola som står högst på önskelistan denna sommar.

Men ladda ner Pinterest. Det finns en hel värld där ute med fantastiska idéer.

Vi ses mot våren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s